Despre accente

În anul 2015, în cadrul unei lansări de carte despre Majestatea Sa, Regina Maria a României în urbea de pe Bega, aveam să remarc o prezență feminină cu parul creț și plină de eleganță. Coautor, alături de domnul Adrian Cioroianu, al volumelor „Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” și ”Mihai I al României – un Rege cu onoare, loialitate și credință”, Mihaela Simina este specialist în relații internaționale, colaborator frecvent al revistei Historia, iar în prezent aduce la urechile ascultătorilor  Accent(ul) pe istorie la Radio RFI România.

Ca o adevărată impătimită a poveștilor ce se leagă cu istoria, mărturisesc că am fost atrasă imediat nu doar de subiectele abordate în cadrul celor 5 minute ale emisiunii, dar și de felul în care sunt prezentate. Scurt, la obiect și cu toate acestea, extrem de concentrat.

Despre cum s-a născut rubrica Accent pe istorie și de ce ar trebui ca publicul să o urmărească, veți afla în rândurile de mai jos.

15894916_1180424192076520_5534282001895641217_n

Ilustrație realizată de Răzvan Dumitru

  • Cum a început pasiunea dvs., pentru istorie?

,,Pofta vine mâncând”, ar fi răspunsul. Mai exact, pasiunea a  venit pe parcursul anilor de facultate -Facultatea de Istorie, Universitatea din București- când, printre altele, am înțeles cât de importantă e legătura trecutului cu prezentul și, cel mai probabil, cu viitorul.

Iar apoi s-a definit prin proiectele în care am început să fiu implicată.

  • Cum ați defini istoria, din punctul dvs. de vedere?

Punctul meu de vedere rezonează cu ce spune Paul Veyne despre istorie și anume că este povestirea unor evenimente și că selectează, simplifică, organizează, condensează un veac într-o singură pagină. Pe lângă descrierea a ceea ce s-a întâmplat, istoria explică și cum s-au întâmplat lucrurile și  contribuie la înțelegerea acestui cum.

Tot Paul Veyne face o comparația foarte sugestivă: ea (istoria) povestește cum a căzut un măr din pom: mărul era copt sau s-a stârnit vântul și o rafală a scuturat pomul; știința dezvăluie de ce a căzut mărul.

  • Perioada dvs. preferată din istorie este… De ce?

Nu cred că am o perioadă preferată. Cel puțin, nu încă. Poate La Belle Époque pentru atmosfera generală de optimism datorată lipsei conflictelor și a prosperității economice, pentru evoluția culturală, pentru Turnul Eiffel, pentru Matisse și Toulouse-Lautrec…sau perioada interbelică cu ai săi Roaring/Golden Twenties, cu evoluțiile remarcabile din toate domeniile, cu jazz-ul, cu F. Scott Fitzgerald și cu…radio.

  • De unde a pornit realizarea emisiunii  Accent pe istorie de la RFI Radio și ce urmărește ea?

Rubrica Accent pe istorie a pornit din dorința mea de a pune pe agenda ocupată a publicului ascultător și un strop de istorie într-o manieră cât mai relaxată, abordând subiecte relevante pentru actualitate sau pur și simplu, interesante și atractive prin ele însele. Adaug la asta și plăcerea mea de a scrie.

Mi-am făcut un plan pe care l-am propus celor de la RFI România, care au acceptat să îmi găzduiască rubrica, acordându-mi spațiu de emisie. A funcționat mai bine, poate, decât mă așteptam.

  • De ce ar trebui ca oamenii să urmărească „Accent pe istorie”?

Aș recomanda Accent pe istorie pentru un efect de tipul „Aaa, deci așa se poate explica x” sau ,,Nu aveam idee că y a făcut asta, ce interesant…’’ sau „Uitasem de evenimentul, personajul z” etc.

Important e să decidă ei, oamenii, dacă/de ce vor sau nu să asculte.

  • Cum a pornit colaborarea dvs. cu domnul Adrian Cioroianu pentru cele două cărți pe care le-ați publicat la ora actuală? (Maria a României. Regina care a iubit viața și patria și Mihai I al României – un Rege cu onoare, loialitate și credință)

Colaborarea a pornit cât se poate de firesc. În timp ce domnul Adrian Cioroianu era decan al Facultății de Istorie, Universitatea din București, mi-a propus să mă implic alături de dumnealui și de alți colegi în acest proiect al editurii Curtea Veche Publishing.

Restul e istorie…și sper că și în cazul acesta istoria continuă.

  • Care sunt alte proiecte în care vă implicați activ?

Sunt colaborator al revistei Historia, unde încerc să scriu aproape în fiecare lună și pregătesc alte proiecte editoriale, aflate încă în stadiu incipient.

Accent pe Istorie se poate asculta de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după-amiaza de la 17.30, la Radio RFI Romania.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s