Zelda

Vă mai aduceți aminte de două codițe brunete, împletite, o rochie neagră cu guler alb și de doi ochi exoftalimici încadrați de o față rotundă și albă? Daca încă nu v-ați dat încă seama,  despre cine vorbesc, mă refer la unica Wednesday Addams, întruchipată de inconfundabila, Christina Ricci. Pe vremea când o interpreta pe Wednesday, Christina nu avea mai mult de 11 ani și un car de talent.

Anii au trecut, Christina a crescut, iar afirmarea ei artistică nu s-a lăsat mai prejos. După câteva zeci de roluri mai mari sau mai mici,  în peliculele și serialele de peste ocean, a primit în 2015, rolul titular într-un serial tv, realizat integral de Amazon Studios.

Z: The Beginning of Everything, este bazat pe scrierea Theresei Anne Flower: Z: A Novel of Zelda Fitzgerald și tratează viața Zeldei Fitzgerald, în perioada epocii de aur (1920). Primul sezon începe cu un scurt decupaj din viața Zeldei, exact înainte de al cunoaște pe viitorul soț și prozator de succes al „generației pierdute”, Francis Scott Fitzgerald. Tânără, rebelă și în același timp, inteligentă, Zelda oscilează între a fi fata populară, plină de tupeu și copilul perfect, în ochii părinților . Da, Zelda era diferită în comparație cu restul fetelor din generația ei, dar era și conștientă de potențialul ei și de faptul că trebuia să plece din Montgomery, dacă voia să trăiască în pas cu timpurile.

De-a lungul sezonului 1, cele 30 de minute ale fiecărui episod aduc în primplan atât viața celor doi soți (celebrități, ale vremii) , dar și societatea americană a începutului de secol XX. De la cutumele stricte sudiste ale secolului XIX, păstrate cu sfințenie de locuitorii din Montgomery la petrecerile efervescente ale New York-ului în plină dezvoltare, regizorul reușește să zugrăvească perfect societatea americană aflată într-un moment de cotitură: cei tineri, învățând să trăiască cu excesele și accelerarea continuă a cursului vieții, iar cei mai în vârstă, rămași captivi, în secolul trecut.

Pentru fanii poveștii lui Gatsby, Z. spune povestea din spatele poveștii. De ce aseamănă Jay Gatsby cu Scott sau alți protaginiști ai textelor lui sau cum și de ce a ajuns Zelda muza lui pentru o mare parte din ceea ce a scris, veți descoperi de-asemenea pe parcursul serialului.

Personal, pasionată fiind de tot ce înseamnă epoca retro (începând cu 1920 și sfârșind cu 1950), Z. m-a atras ca un magnet, din varii motive. Unul dintre motive ar fi faptul că,  citisem autobiografia Zeldei și eram curioasă să aflu cât de mult a ales regizorul să o prezinte pe Zelda, după cum reiese ea din ce a scris și s-a scris despre ea, iar altul, ar fi faptul că Scott și Zelda, deși la prima vedere, sunt catalogați drept un „cuplu de ciudați”- așa „ciudați”, nebuni și explozivi cum erau, se completau unul pe celălalt și cel mai important, se iubeau. Se iubeau mult. Se iubeau, nepăsându-le de ceea ce vorbea lumea despre ei, iar  de fiecare dată când relația lor deraia, se trezeau din beție (la propriu și la figurat), realizând că nu pot trăi unul fără celălalt.

©Gooogle/FScottFitzgeraldZelda
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s