În vizită la expoziția „Timișoara 1716. Începuturile unui oraș european.”

 Vernisată la începutul verii anului curent în mansarda Bastionului Maria Theresa, ca mai apoi să-și găsească locul la sediul Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, expoziția jubiliară Timișoara 1716. Începuturile unui oraș european e ceva ce trebuie văzut, ca pasionat de istorie, ca om curios din fire și neapărat ca timișorean, zic eu.

Odată cu schimbarea la față din ultimii trei ani a urbei de pe Bega, s-au descoperit numeroase vestigii istorice, iar tot ce a putut fi restaurat, recondiționat și în stare bună, este expus în cadrul expoziției.

De la vase de lut în stil otoman, pictate manual, tacâmuri, pipe , pietre de mormânt otomane la puşti, săbii, stampe, cărti funciare, medalii, haine militare și o sumedenie de scrieri originale- toate de provenienţă habsburgică, plus o secțiune specială cu obiecte de cult și viața religioasă din zona Banatului, expozițtia te transpune pentru câteva minute în urmă cu 300 de ani, când prințul Eugen von Savoyen, călca pământurile Banatului și îl elibera de sub ocupația otomană.

De lăudat este faptul că fiecare dintre obiectele expuse are informațiile la vedere, precum și faptul că există și o variantă a textului în limba germană și engleză.- ceea ce din punct de vedere turistic este minunat, mai ales că acum cu atribuirea titlului de Capitală Culturală Europeană a anului 2021.

(Timișoara a devenit Capitală Culturală încă din 1716, multumită administratiei austriece, care a avut grijă să pună orașul pe picioare și să-l transforme într-unul dintre cele mai prospere are imperiului, unde  românii, sârbii, maghiarii, germanii, cehii, bulagrii, evreii și alte popoare trăiau și trăiesc în pace și astăzi. Atestarea ca și Capitală Culturală Europeană pentru 2021, confirmă doar încă odată munca imperiului habsburgic, zic.)

            Timișoara 1716. Începuturile unui oraș european  este un parteneriat între Muzeul Național al Banatului și Episcopia Romano-Catolică Timișoara, avându-și portile deschise până pe data de 10 decembrie, între orele 10- 16, de marți până sâmbătă, între orele 11- 15, duminica,  iar accesul este liber. La cerere (de grup) se poate vizita și în zilele de luni, cu programare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s